Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
jabłka 2
grzyby suszone 50 g
jajko
koper włoski 1 sztuka
kaczka 1 udko
olej
Liść laurowy suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70

Kroki postępowania

1
Grzyby namaczamy 12 h przed przygotowaniem potrawy. Wrzucamy je do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut. Koper włoski kroimy drobno. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy koper.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
2
Jabłka obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do kopru, dusimy wszystkie składniki do miękkości. W międzyczasie możemy podlewać wodą, jeśli za szybko odparuje. Do grzybów dodajemy liść laurowy oraz pieprz do smaku.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
3
Przygotowujemy ciasto na pierogi – do 300 g mąki wbijamy jajko, dodajemy odrobię oleju, odrobinę ciepłej wody oraz soli. Jeżeli ciasto jest za gęste rozrzedzamy je wodą. Wyrabiamy ciasto dłonią, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy do odpoczęcia.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
4
Przygotowujemy farsz: grzyby wcześniej wyjmujemy do przestygnięcia, siekamy bardzo drobno. Bardzo drobno kroimy mięso kaczki. Kaczkę z grzybami łączymy. Drobno siekamy koperek, dodajemy do farszu, dodajemy majeranek. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę wody z gotowania grzybów.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
5
Rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Szklanką wycinamy kółeczka na pierogi. Nakładamy na nie farsz i zawijamy pierogi. W garnku wstawiamy wodę, na gotującą się wodę wrzucamy gotowe pierogi, delikatnie mieszamy po wrzuceniu (żeby się nie przykleiły do dna) gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
6
Do kopru z jabłkiem dodajemy sól i pieprz, miksujemy na mus.
Nakładamy mus na talerz i na mus kładziemy pierogi, ozdabiamy świeżym koprem.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.11.2016 19:18
Pyszne pierogi
ben-ka 01.02.2016 09:20
Kaczka i grzyby...muszę zapamiętać :)
norweska20 07.12.2015 19:33
z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam..ciekawe zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak