Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PASZTET foremka 10x20 cm

mięso gotowane 700 gram drobiowe
wątróbka drobiowa 300 gram
cebula 1 sztuka
marchew 0,5 z rosołu
pietruszka 1 z rosołu
bułka czerstwa 1 mała pszenna
mleko do namoczenia bułki
jajko 2 sztuki
pieprz do smaku
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
olej

PORZECZKOWA GALARETKA

woda 0,5 szklanki
galaretka 1 porzeczkowa
czarna porzeczka 450 gram
cukier 1-2 łyżki

Porada

Połączenie pasztetu i orzeźwiającej galaretki porzeczkowej jest niesamowite!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Mięso obieramy z kości (waga 700 gram to waga po obraniu już). Obrane mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 1 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
2
Wątróbkę przysmażamy na oleju, przyprawiamy, studzimy i także mielimy.
Krok 2 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
3
Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i mielimy wraz z marchwią, pietruszką, czosnkiem i pokrojoną cebulą.
Krok 3 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
4
Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gotową masę przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą. Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie studzimy.
Krok 4 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto
5
GALARETKA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymałam 1 i 1/3 szklanki musu porzeczkowego.
Mus wraz z wodą podgrzewamy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę. Ewentualnie możemy go dosłodzić. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę w której pieczony był pasztet wykładamy złotkiem. Na jej dno wylewamy około 1 cm warstwę galaretki. Odstawiamy ją do zastygnięcia do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie zastygniętą galaretkę smarujemy delikatnie płynną galaretką. Na wierzch wykładamy upieczony i zimny pasztet. Luki wokół brzegów zalewamy pozostałą galaretką. Całość ponownie schładzamy do zastygnięcia.
Gotowy pasztet wyciągamy z formy, porcjujemy i podajemy!
Krok 5 - Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 31.12.2015 19:06
Pięknie wygląda :)
Stenka 14.12.2015 19:45
ciekawa propozycja składników
MałaMi89 05.12.2015 23:34
Ten przepis mnie zachwyca :) ciekawe jak by się taki pasztet przyjął u mnie w domu... ;)
Renataj 05.12.2015 22:04
Rewelacyjnie się prezentuje:)
ania2610 05.12.2015 20:39
wspaniały pasztet podany zupełnie inaczej - wygląda doskonale!
wwwiolka 05.12.2015 19:59
Bardzo fajny przepis.
Ola1984 05.12.2015 17:40
Wygląda fantastycznie :)
halina17 05.12.2015 15:29
Pomysłowy przepis :)
Mniam 05.12.2015 14:55
Pomysł na tą galaretkę jest rewelacyjny!
mysza75 05.12.2015 14:40
jakie pyszny pasztecik
Dorota76 05.12.2015 14:14
super połączenie smaków, a do tego jeszcze wygląda świetnie
Wacław 05.12.2015 13:24
znakomita przekąska ,wg mnie na 5 :-)
IZABELA29 05.12.2015 12:20
pysznie wygląda
Grazyna0211 05.12.2015 11:03
świetny pasztet
JulkaTomeczek 05.12.2015 10:19
Robi wrażenie
Agnieszka-87-25 05.12.2015 08:11
ciekawy przepis
Krzysztof15 05.12.2015 06:23
pyszny pasztecik
pestka 05.12.2015 03:53
wygląda rewelacyjnie
gusia1000 05.12.2015 00:24
Idealny na święta.
Franciszek 05.12.2015 00:18
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak