Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półgęski

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skóra z gęsi
piersi gęsie 2 kg
Goździki całe Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól 100 g
saletra 2 g
pieprz
czosnek 1 ząbek
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Półgęski

Mięso natrzeć wyprażoną solą z przyprawami, ułożyć ciasno w garnku i pozostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść do piwnicy i przechowywać 15 dni. W tym czasie mięso dwukrotnie przełożyć. Wyjąć, ciasno zwinąć w skórę oraz osznurować. Obsuszyć półgęski przez 2 dni, a następnie uwędzić w zimnym dymie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak