Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 450 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
oliwki czarne Smak 200 g
oliwa 2 łyżki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
parmezan starty 3 łyżki
ciasto francuskie 1 płat
jajko 1 szt
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Oliwki odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z orzechami, oliwa i startym parmezanem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:27
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Marta1986 30.11.2015 20:48
bardzo apetyczne
RenataZ-et 30.11.2015 19:38
wygląda wspaniale!
Motorek 30.11.2015 19:22
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak