Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

waniliowa babka z truskawkową narzutką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 3\4 szklanki
olej rzepakowy 1\2 szklanki
mąka pszenna 1\2 zklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
aromat waniliowy
truskawki świeze lub mrozone 1 \2 kg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: waniliowa babka z truskawkową narzutką

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.. Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę na nastepnie do ubitej piany dodawać cukier cały czas miksując.Potem nalezy dodawać żółtka. Do zmiksowanej masy, miksując na wolnych obrotach wlac olej i dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszac .
2. Spód małej blachy nalezy wyłożyć pergaminem i lekko natłuścic. Przełożyć ciasto na blachę, na wierzcu ciasta ułozyć truskawki i lekko je wcisnąć do środka. Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut.. Po tym czasie wyjąć i wystudzić . Podawac lekko opruszone cukrem pudrem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 26.11.2015 06:19
pyszna babeczka
Łukasz15 25.11.2015 22:09
Bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak