Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna nalewka winogronowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytusu 1/2 l
cytryny 5 plastrów
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 4 łyżki
cukru 60 dag
winogrona białe 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna nalewka winogronowa

Owoce umyć, osuszyć i każde winogrono przekroić na połowę. Przełożyć do dużego słoja, przesypując cukrem wymieszanym z przyprawą do grzanego wina i piwa oraz przekładając plastrami cytryny. Słój zakręcić i odstawić na dwie doby.

Syrop zlać do osobnego słoja, a owoce zalać alkoholem. Odstawić na dobę. Uzyskany nalew alkoholowy wymieszać z syropem owocowym. Przefiltrować nalewkę przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelać do ciemnych butelek, zakorkować i odstawić najlepiej na kilka tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.09.2012 17:11
właś nie sie biorę z analewki
Stenka 29.08.2012 11:25
z tą przyprawą nie próbowałam
bursztynek 23.09.2011 01:10
też mi się podoba ten pomysł - winogrona i imbir...
Karolina92 24.12.2010 15:10
o, winogronowa :) bardzo fajny pomysl
cichor 21.08.2010 22:29
hmmmm trzeba spróbować :-)
Gosia40 19.08.2010 17:19
Z przyprawą do grzanego wina i piwa. Ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak