Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
pieczarki 8-10 szt
cukinia 1 szt
kiełbasa 2 szt
pomidor 3-4 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano
tymianek
jajko 2-3 szt
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka z cukinią i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli.
Krok 1 - Szakszuka z cukinią i pieczarkami foto
2
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem.
Pomidory nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem.
Krok 2 - Szakszuka z cukinią i pieczarkami foto
3
W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Szakszuka z cukinią i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.11.2015 13:47
pyszne jedzonko
Mniam 26.11.2015 08:45
Bardzo lubię takie dania, szybkie, smaczne i z jednej patelni :)
ilka01 25.11.2015 22:24
pychota :)
IKrakowianka 25.11.2015 21:04
bardzo ciekawe danie
Grazyna0211 25.11.2015 21:02
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak