Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec śliwkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szk
margaryna 1/2 kostki
jajko 3 szt
cukier 1/2 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
śliwki węgierki 300 g
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec śliwkowy

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem.
Dodawać po 1 jajku i dalej ucierać.
Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem i solą i ucierać.
Gotową masę przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułka tartą.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Inal 01.10.2012 20:39
Ale pysznośći ahhhh ":)
Andysz 23.04.2012 22:18
mniam mniam mniam:))
cukiereczek 21.12.2011 08:56
wspaniały
Kate131 18.02.2011 09:05
musi być pyszny
Sarenka 15.09.2010 21:27
Uwielbiam wience owocowe
Ewa111 20.08.2010 20:40
uwielbiam ciasta ze śliwkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak