Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

befsztyk w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

200ml czerwonego wytrawnego wina
4 małe cebule
sól i pieprz
polędwica wołowa 4 befsztyki
olej 4 łyżki
masło klarowane 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: befsztyk w czerwonym winie

Cebule obrać, pokroić w pół plasterki, pieprz zemleć. Mięiso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć każdy befsztyk 2 min z każdej strony na połowie mocno rozgrzanego oleju. Następnie przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dosmażyć befsztyki z obu stron: 2 min, jeśli mają być mocno krwiste, 6 min gdy chcemy z wierzchu przypieczone, ale w środku różowe, lub 8 min jeśli mają być wysmażone. Przełożyć na ogrzane talerze, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na kilka minut do lekko rozgrzanego piekarnika, by „odpoczęły\". Na reszcie oleju przesmażyć cebulę, wlać wino, zagotować i energicznie ubijając trzepaczką, dodawać po kawałku pozostałe (schłodzone) masło. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Polać nim gorące befsztyki i od razu podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 08.07.2011 12:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak