Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 2 szklanki
masło 25 dag
kakao 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier szklanka
olejek rumowy sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 15 dag
cukier puder 1 1/2 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia łyżeczka
budyń waniliowy opakowanie
sok i skórka z 1 cytryny
Masa serowa 1 kg
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy

Ciasto: mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać; dodać posiekane masło; zrobić wgłębienie w mące, w które wlać utarte jajka z cukrem i olejkiem; zagnieść ciasto a następnie włożyć je na ok godz do zamrażarki.
Masa: ser zemleć w maszynce; żółtka oddzielić od białek; masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać żółtka, ser, budyń pr. do pieczenia, skórkę i sok z cytryny; z białek ubić pianę, przełożyć ją do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać.
Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na tartce z dużymi otworami zetrzeć 2/3 ciasta, następnie wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć resztę ciasta. Piec ok godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak