Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurkowa zupa podwędzana

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna zupa z dodatkiem sezonowych kurek. W trakcie przygotowania zupy w całym domu pachnie lasem, a gotowe danie znika w zaledwie kilka chwil.

Składniki:

kurki 30 dkg
ziemniaki 2 sztuki
marchewka 1 sztuki
sól i pieprz 1 do smaku
śmietana 30% 1/2 szklanki
bulion warzywny 2 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 do smaku
natka pietruszki 1 do smaku
boczek wędzony 10 dkg
masło klarowane 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurkowa zupa podwędzana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i marchew obieram
Krok 1 - Kurkowa zupa podwędzana foto
2
Cebule obieram i kroję przesmażam razem z czosnkiem na maśle klarowanym.
Krok 2 - Kurkowa zupa podwędzana foto
3
Kurki dokładnie myję i osączam z wody.Dodaję kurki dolej duszę lekko.
Krok 3 - Kurkowa zupa podwędzana foto
4
Warzywa kroję we kostkę i paski
Krok 4 - Kurkowa zupa podwędzana foto
5
Warzywa Dodaję do kurek, podlewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.
Krok 5 - Kurkowa zupa podwędzana foto
6
Boczek kroję w kostkę i przesmażam na innej patelni, dodaję do zupy i dalej gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Wyłączam gaz i dolewam śmietanę zupy już nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.
Krok 6 - Kurkowa zupa podwędzana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.12.2016 22:19
pięknie podana
dollce 16.11.2015 16:49
wygląda obłędnie!
bertpvd 16.11.2015 09:52
ale to musi być pyszne :) i do tego te kurki
gosia56 16.11.2015 09:41
Pyszna zupka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak