Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z mostka cielęcego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mostek cielęcy 1 kg
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
boczek 15 dkg
mięso mielone 10 dkg
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
margaryna 4 dkg
czosnek 3 ząbki
przyprawa włoska lub staropolska do smaku
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z mostka cielęcego

Ostrym nożem usunąć z mostka wszystkie kości żebrowe. Mięso wyłożyć na stolnicy i natrzeć przyprawami. Namoczoną i odciśniętą bułkę, żółtko, zmielone mięso oraz natkę pietruszki wyrobić, dodając na koniec ubitą piane z białka. Na wewnętrzną część rozłożonego mostka ułożyć jeden obok drugiego cienkie plasterki boczku. Rozsmarować przygotowany farsz, ciasno zwinąć i dość mocno obwiązać nicią. Tak przygotowaną roladę obrumienić na oleju, dodać margarynę, drobno pokrojony czosnek, chwilę jeszcze podsmażyć, ale nie rumienić tłuszczu, podlać wodą i dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu tak długo, aż widelec łatwo będzie wchodził w mięso. Wyłożyć roladę na półmisek, przykryć deseczką i obciążyć, aby lekko się spłaszczyła. Podawać na zimno lub na gorąco, krojąc w ukośne plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 12.01.2012 09:24
smaczna
Margo1 19.08.2010 14:31
Napewno dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak