Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale marcińskie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto półfrancuskie

mąka pszenna 3,5 szkl
masło 225 g
mleko 1 szkl
drożdże suche 12 g
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
sól
jajko 1 szt
cukier 3 łyżki

nadzienie

mak 300 g białego
cukier puder 3/4 szkl
marcepan 100 g
orzechy włoskie 100 g
migdały 100 g
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
biszkopty podłużne 3 szt
aromat migdałowy

Ponadto

mleko 2 łyżki
jajko 1 szt

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/11/rogale-marcinskie.html

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale marcińskie

Kroki postępowania

1
Przygotowanie nadzienia:
Mak, orzechy oraz migdały zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania konieczne będzie dolewanie wody. Gdy mak będzie już miękki i podwoi swoją objętość, odcedzamy go i dokładnie studzimy, a następnie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa (sitko 3 mm).
Masę makową doprawiamy do smaku masą marcepanową roztartą z cukrem, skórką pomarańczową, biszkopcikami i aromatem migdałowym. Na końcu dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy (ja zrobiłam to mikserem). Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:
Mąkę, sól i drożdże przesiewamy, dodajemy mleko, jajko, cukier, ekstrakt i 2 łyżki roztopionego masła. Całość mieszamy i lekko wyrabiamy tylko do połączenia składników. Ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po 1 godzinie ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 15 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem, zachowując 1 cm odstęp od brzegów.
Krok 1 - Rogale marcińskie  foto
2
składamy 1/3 ciasta do góry
Krok 2 - Rogale marcińskie  foto
3
następnie resztę ciasta tak, aby przykryła wcześniejsze złożenie.
Krok 3 - Rogale marcińskie  foto
4
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 20 cm i dokładnie owijamy folią spożywczą. Chowamy do lodówki na 45 minut. Po 45 minutach ciasto ponownie wyciągamy i znów rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasto chowamy do lodówki na całą noc.

Krok 4 - Rogale marcińskie  foto
5
Ciasto wyciągamy 20 minut przed wałkowaniem.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 35 cm, a następnie kroimy na ok 14 trójkątów (o długich bokach). Na każdy trójkącik nakładamy farsz (zachowując odstępy od brzegów)
Krok 5 - Rogale marcińskie  foto
6
zwijamy jak rogale. Gotowe przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Krok 6 - Rogale marcińskie  foto
7
Po godzinie rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i pieczemy ok 30 minut w 170*C (czas pieczenia zależny jest od wielkości rogali). Jeszcze gorące rogale smarujemy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.


SMACZNEGO :-)
Krok 7 - Rogale marcińskie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MniamMniamA 17.11.2016 14:15
Wyglądają niesamowicie ! :)
Ola1984 12.11.2015 19:47
Wyglądają tak apatycznie, że zjadłabym dwa na raz ;)
Mala 12.11.2015 19:42
rogale są idealne
iziona 12.11.2015 18:37
Wyglądają wprost cudownie :)
Bernadeta1 12.11.2015 18:07
bardzo smaczne rogale
ada.la 12.11.2015 16:45
te rogaliki to rewelacja
Renata9 12.11.2015 16:06
Rewelacyjne rogale
joannaa24 12.11.2015 15:23
Pyszne rogaliki
aginaa 12.11.2015 14:54
tez takie piekłam
Agnieszka-87-25 12.11.2015 14:47
kuszą wyglądem
gosia56 12.11.2015 14:06
super rogaliki
Aleksandra/Olcia 12.11.2015 12:58
nigdy ich nie jadłam
bietka 12.11.2015 12:34
ale pyszności :)
gosia1988 12.11.2015 12:30
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak