Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wypróbuj ten cypryjski przysmak - ser halloumi - w towarzystwie krewetek. Danie szybkie do przygotowania, w tym połączeniu słowa są zbędne. Wychodzi pyszny posiłek idealny na lunch, obiad lub kolację. Jak wolicie :)

Składniki:

Składniki na 2 osoby:

ser halloumi 125 gramów
krewetki świeże 12-14 szt (średnie)
papryka czerwona 0,5 sztuki
papryka zielona 0,5 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki (posiekanej)
mango 1 sztuka
mleko kokosowe 120 mililitrów
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczki
cebula czerwona 0,5 sztuki
chili Prymat 1 szczypta

Składniki na marynatę:

oliwa 50 mililitrów
sok z limetki 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
mięta świeża siekana 2 łyżki
papryczka chili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Krewetki, ser halloumi, mango i warzywa - dużo kolorowej papryki oraz natki pietruszki. Całość tworzy pyszny posiłek na obiad inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Wybór krewetek nie jest tutaj przypadkowy - to właśnie one w tym daniu stanowią przysłowiową kropkę nad "i".

Słodko-pikantne danie, z mocno wyczuwalną nutą mięty i limonki. Mniam!

 

Kroki postępowania

1
Przygotowanie marynaty:
Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku przeciśniętego przez praskę, mięty i drobno posiekanej papryczki chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Krewetki myjemy i obieramy zostawiając ogonki. Ser halloumi kroimy w plastry (4 sztuki) zalewamy połową marynaty i marynujemy ok. 40 minut. Drugą część marynaty dodajemy do krewetek – krewetki marynujemy ok. 45-50 minut.


Krok 1 - Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym foto
2
Mango obieramy i kroimy w słupki, papryki kroimy w kostkę lub słupki, cebulę w cienkie plasterki. Mleczko kokosowe wlewamy do patelni, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy 2-3 minuty, następnie dodajemy czerwoną cebulę i mango i dusimy kolejne 2 minuty.
Krok 2 - Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym foto
3
Warzywa i owoce doprawiamy kolendrą i chili, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podduszone warzywa i owoce przesuwamy na bok patelni i zaczynamy smażyć krewetki i ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ciepłe, udekorowane listkami mięty.
Krok 3 - Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym foto

Polecam też sałatkę z serem halloumi z dodatkiem pomidorów i jajek przepiórczych. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 05.11.2016 22:35
wygląda rewelacyjnie
asiatok 27.07.2016 13:05
w samo sedno! Pysznie!
kasia.s 07.02.2016 11:18
Uwielbiam krewetki
Andrzej132 12.11.2015 10:55
fajny przepis
W poszukiwaniu inspiracji 09.11.2015 15:36
Piękne danie :) Uwielbiam krewetki :)
Mniam 09.11.2015 10:25
Jakie wspaniałe danie! Pyszne!
dollce 09.11.2015 10:13
Dla mnie rewelacja :)
slodkieniebo 09.11.2015 08:23
Jakie pyszności ! Połączenie krewetek i mleczka kokosowego = wspaniałe połączenie :)
Ifa 09.11.2015 07:04
Prezentuje się rewelacyjnie! Ale mam teraz smaka na krewetki :-)
staropolanka5 08.11.2015 23:22
danie fajne
sylwia_sl 08.11.2015 23:14
jeśli smakuje tak jak wygląda to brak mi słów :)
Ada-Gaba 08.11.2015 22:49
pięknie podane
Monika-twin 08.11.2015 22:33
super danie,wykwintne.
Iwusia 08.11.2015 22:12
bardzo smakowicie się prezentuje
pajbek 08.11.2015 21:21
Takie lubię ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak