Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z truskawkami i frużeliną

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 6 sztuk
cukier 350 g
sól 1 do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka

frużelina

truskawki 30 dkg
wanilia 1 laska
woda 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

krem

śmietana kremówka 30 dkg
truskawki 10 do dekoracji
mięta liście 1 do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z truskawkami i frużeliną

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodaję po łyżce cukru stopniowo cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić a białka być błyszczące i gęste, tak że łyżka ciężko w nie wchodzi. Na końcu dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną i łącze.
Krok 1 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
2
Bezę wylewam na papier do pieczenia, na którym rysuje okrąg o średnicy 21 cm. Na środku robię kopiec wyższy a po bokach mniej masy. Beza i tak rozleje się podczas pieczenia trochę.
Krok 2 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
3
Blaszkę z bezą wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni, po pięciu minutach zmniejszam do 140 stopni i piekę 1 godzinę i 20 minut funkcja góra dół. W trakcie pieczenia obracam bezę co jakiś czas żeby równo się przypiekła, ale nie ma brązowieć. Jak zacznie brązowieć nakrywam ją folia aluminiową.Po wyłączeniu kuchenki zostawiam ją na noc w piekarniku do wysuszenia przy uchylonych drzwiach. Beza w środku ma być miękka a na zewnątrz twarda. Beza podczas pieczenia popęka.

Krok 3 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
4



Frużelina:

Truskawki kroję na pół , przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję przekrojoną laskę wanilii i gotuję dosłownie chwile aż truskawki zrobią się miękkie. Mąkę rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do gotujących się truskawek. Chwile mieszam i wyłączam gaz. Odstawiam do przestygnięcia.
Krok 4 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
5
Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję mikserem, nie dodaję cukru bo beza jest słodka.
Krok 5 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
6
Wykładam na bezę, dekoruję połówkami truskawek. Zimną frużelinę wylewam na pavlową.Dekoruję miętą
Krok 6 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.05.2016 22:59
Jaka pyszna musiała być !
luna76 08.11.2015 10:15
obłędnie wygląda!!!
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:24
wspaniały deser !
wyattearp 07.11.2015 19:28
uwielbiam truskawki z bezą
Grazyna0211 07.11.2015 16:27
przyjemnie słodko się zrobiło
marzut 07.11.2015 15:53
super przepis
Wiesława1 07.11.2015 13:12
Uwielbiam ten deser
Aannkaa82 07.11.2015 10:55
Uwielbiam takie deserki :)
Agnieszka-87-25 07.11.2015 08:15
prawdziwa rozkosz
agaK. 07.11.2015 00:28
WOW- mega pyszność.
misia53 06.11.2015 23:42
Ślinka cieknie a po truskawkach zostało tylko wspomnienie
Iwusia 06.11.2015 22:51
wspaniale wygląda
jola91 06.11.2015 22:46
Najlepszy deser na świecie ;)
Renata9 06.11.2015 22:42
Wyśmienity deser
Ola1984 06.11.2015 21:24
Bez dwóch zdań - uwielbiam :)
Ada-Gaba 06.11.2015 21:07
bajeczny torcik
Mama niejadka 06.11.2015 20:14
Super deser
norweska20 06.11.2015 19:56
uwielbiam ten deser :) :)
mileneczka5 06.11.2015 19:44
obłędnie smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak