Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rolada z indyka to przepis idealny jeśli szukasz prostego do przygotowania, przepysznego dania na obiad. Przekonaj się sam! 

Składniki:

pierś z indyka 700 gramów
szpinak świeży 600 gramów
czosnek 2 ząbki
ser feta 50 gramów
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku do smaku
masło klarowane do smażenia do smaku
boczek wędzony 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą

Wypełniona szpinakowym farszem, zawinięta w plastry boczku i upieczona w piekarniku rolada z indyka to przepyszne danie, w sam raz na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się też na specjalne okazje np. święta, urodziny, wesele czy romantyczną kolację we dwoje.  

Kroki postępowania

1

Boczek mrożę, a następnie kroję na cienkie plastry maszyną do chleba.

Krok 1 - Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą foto
2

Filet z indyka nacinam tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka.

Krok 2 - Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą foto
3

Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli. Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody.

Krok 3 - Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą foto
4

Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. Układam kawałki sera feta. Zwijam z krótszego boku w roladę. Obkładam roladę plastrami boczku.

Krok 4 - Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą foto
5

Wiążę roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlewam ją niewielką ilością wody.

Przekładam do brytfanny i piekę pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu zostawiam ją na chwilę w piekarniku.

Krok 5 - Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą foto

Roladę z indyka podawaj z ziemniaczanym puree, ryżem basmati lub kaszą oraz świeżą sałatką lub pieczonymi warzywami. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie łagodnego sosu śmietanowego lub lekko pikantnego sosu pomidorowego. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 24.07.2016 11:04
dokładnie tak jak robi moja mama , pycha
staropolanka5 06.11.2015 15:47
kolorowo i smacznie
dollce 05.11.2015 11:42
wyglądają przepysznie ;)
VioletoweKucharzenie 05.11.2015 10:35
apetyczna!
GOSIA18 04.11.2015 14:30
dzisiaj mam ochotę na takie danie
foczka-ks 04.11.2015 12:11
roladka smakowita
2milutka 04.11.2015 11:19
cudowna roladka :)
patryska76 04.11.2015 11:19
znakomita!!
Maridka19 04.11.2015 10:55
Pysznie podano :)
Ola1984 04.11.2015 10:53
Jedna z moich ulubionych rolad :)
gosia56 04.11.2015 09:59
super mięsko
Mniam 04.11.2015 09:55
Pysznie przygotowane mięso, bardzo lubię takie :)
Ifa 04.11.2015 09:37
Rewelacyjna ta rolada :-)
ben-ka 04.11.2015 09:36
Jakie apetyczne !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak