Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z trzema serami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

ser żółty 100 g
ser mozarella 100 g
ser biały 100 g
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 szt

Ciasto na pierogi

mąka pszenna 250 g
maślanka 150 ml
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z trzema serami

Kroki postępowania

1
Przygotować farsz: ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski. Ser biały pokruszyć. Dodać do trzech serów czosnek granulowany, pieprz czarny mielony i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Krok 1 - Pieczone pierogi z trzema serami foto
2
Przygotować ciasto na pierogi: w misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, jajka, maślankę, roztopione masło (2 łyżki).
Krok 2 - Pieczone pierogi z trzema serami foto
3
Wyjąć ciasto z miski i dalej wyrabiać na stolnicy aż nie będzie się kleiło do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
Krok 3 - Pieczone pierogi z trzema serami foto
4
Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i powycinać foremką o średnicy ok. 8,5 cm kółka.
Krok 4 - Pieczone pierogi z trzema serami foto
5
Na wyciętych kołach kłaść 1 łyżeczkę farszu serowego i zlepić mocno boki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia, zachowując odstępy. Masło roztopić (1 łyżka) i posmarować nim wierzch pierogów. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut, aż pierogi się przyrumienią. Wyjąć pierogi z piekarnika i podawać gorące.
Krok 5 - Pieczone pierogi z trzema serami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 04.11.2015 17:02
fajne te pierożki !
misia123410 04.11.2015 10:37
muszę spróbować wygladaja apetycnie
jagoda5913 04.11.2015 00:35
dobry pomysł
Stenka 03.11.2015 23:06
fajny przepis
patryska76 03.11.2015 22:42
muszą być smaczne!
Łukasz15 03.11.2015 21:18
Ciekawy pomysł
mirosława4 03.11.2015 19:07
robiłam kiedyś podobne ale gotowane są o niebo lepsze :)
mileneczka5 03.11.2015 18:55
takie pierozki musza swietnie smakowac!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak