Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą
Na tę samą patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy opłukany i osuszony szpinak. Smażymy dość krótko ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie. Szpinak przekładamy do ziemniaków.
Jajka wbijamy do większej miski, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser feta oraz ziemniaki ze szpinakiem. Całość delikatnie mieszamy.
Patelnie mocno rozgrzewamy z 1 łyżką oliwy. Na gorącą patelnie wlewamy masę jajeczną. Tortillę smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 8 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu możemy poruszyć patelnią. Gdy zaobserwujemy, że wierzch tortilli jest prawie cały ścięty, patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy ją do góry dnem, a tortille z talerza ponownie zsuwamy na patelnię tak aby mogła podpiec się jej druga strona.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy ponownie pokrywką i pieczemy do rozpuszczenia sera. Następnie placek delikatnie zsuwamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na kawałki.