Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik „domek Baby Jagi”

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4
margaryna lub masło 250 g
rum 1 łyżka
łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki
czekolada 2 tabliczki
wiórki kokosowe 4 łyżki
herbatniki 10 opakowań
twaróg 500 g (półtłusty)
cukier 1 drobny

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik „domek Baby Jagi”

1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę.
2. Margarynę lub masło zmiksuj, dodaj ser i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
3. Do masy serowej dodaj ubite żółtka i rum, delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części, do jednej z nich dodaj kakao.
4. Na tacy, blaszce do pieczenia albo półce z lodówki ułóż folię spożywczą. Na folii rozłóż w trzech rzędach herbatniki (krótszym bokiem do siebie, czyli poziomo).
5. Używając długiego noża rozsmaruj na herbatnikach masę kakaową.
6. Ułóż drugą warstwę herbatników (ale tym razem środkowy rząd herbatników ułóż pionowo, dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek) i rozsmaruj na nich jasną masę serową.
7. Pomagając sobie folią, złóż ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Wstaw na chwilę do lodówki, żeby stężało.
8. Pokruszoną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej sernik czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw na godzinę lub dwie do lodówki, aby herbatniki zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak