Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
Kminek mielony Prymat
Czosnek staropolski Prymat
majonez 4 łyżki
ciecierzyca 400 g
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
natka pietruszki
ogórek kwaszony 4 szt.
pomidory suszone Smak kilka szt.
bułka do hamburgerów 4 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej rzepakowy
sałata
pomidor malinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
2
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 12 godzin. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie i jak ostygnie rozdrabniamy dłońmi.
Dodajemy do masy jajko oraz pokrojone w cienkie paseczki pomidory suszone (ok. 5-6 sztuk). ½ cebuli kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki szatkujemy. Tak przygotowane składniki również dodajemy do masy.
Masę doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, kminkiem mielonym i całość mieszamy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
3
Formujemy burgery wielkości dłoni o grubości około 1 cm i obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i smażymy burgery po około 2-3 minut z każdej strony. Po obsmażeniu przekładamy burgery do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Na ostatnie 3 minuty wkładamy do piekarnika bułki do burgerów, aby się zagrzały i zarumieniły.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
4
W międzyczasie szykujemy sos: do majonezu dosypujemy czosnek staropolski i dokładnie mieszamy. Ogórki kwaszone kroimy wzdłuż w plastry, a pozostałą ½ cebuli w cienkie pióra.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
5
Burgery wraz z bułkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy następująco: dolną bułkę do burgera smarujemy sosem, następnie kładziemy listki sałaty, plastry ogórka, 2 suszone pomidory i cebulę. Następnie kładziemy burgera i przykrywamy górną bułką również posmarowaną sosem. Burgery przebijamy patyczkiem do szaszłyka z nabitym pomidorkiem koktajlowym.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 06.11.2015 08:47
wygląda apetycznie trzeba spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak