Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańska tortilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5 średnich
jajko 5
papryka czerwona 1/4
cebula 1 średnia
sól
oliwa do smażenia

Porada

Jeśli będziesz mieć problem z przewróceniem omletu (bo góra się jeszcze nie zetnie gdy dół będzie gotowy) użyj sposobu z talerzem. Czyli przewracasz do połowy usmażony omlet do góry nogami, surową częścią na talerz, a potem zsuwasz go na patelnię.

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska tortilla

Kroki postępowania

1
Paprykę kroimy w paski, podsmażamy na oliwie z oliwek aż zmięknie, zdejmujemy i odkładamy na bok. Może wystygnąć.
Krok 1 - Hiszpańska tortilla foto
2
Ziemniaki kroimy w talarki, podsmażamy na oliwie, gdy zaczną mięknąć dodajemy posiekaną niezbyt drobno cebulę. To razem podsmażamy z solą do smaku aż ziemniaki całkowicie zmiękną i się zarumienią a cebula się zeszkli.
Krok 2 - Hiszpańska tortilla foto
3
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do mich podsmażone ziemniaki z cebulą. Mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gdy się usmaży układamy na omlecie podsmażoną wcześniej paprykę i podajemy.
Krok 3 - Hiszpańska tortilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.11.2015 11:22
chętnie bym spróbowała jak smakuje
Aneta41 29.10.2015 12:22
palce lizać!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak