Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy sernik z dyniową galaretką

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MASA SEROWA

twaróg 1,35 kilogram
serek mascarpone 250 gram
puree z dyni 400 gram
jajko 6 sztuka
cukier puder 150 gram
mleko skondensowane 1/3 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
ekstrakt waniliowy 3 łyżeczka

CIASTO

mąka krupczatka 350 gram
mąka kukurydziana 50 gram
jajko 1 sztuka
masło 250 gram
cukier 100 gram
proszek do pieczenia 1,5 lyżeczka

DYNIOWA GALARETKA

puree z dyni 2 szklanka
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
pomarańcza 1/2 sztuka
woda 1,5 szklanka / wrzątek

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy sernik z dyniową galaretką

Kroki postępowania

1
CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto.

Krok 1 - Dyniowy sernik z dyniową galaretką foto
2
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Dyniowy sernik z dyniową galaretką foto
3
Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 3 - Dyniowy sernik z dyniową galaretką foto
4
MASA SEROWA: ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Do sera dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń i zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie dodać mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 80 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Dyniowy sernik z dyniową galaretką foto
5
DYNIOWA GALARETKA: dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do miseczki z puree dyniowym, dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.
Krok 5 - Dyniowy sernik z dyniową galaretką foto
6
*poza sezonem robię z mrożonego puree z dyni, które wcześniej rozmrażam
Krok 6 - Dyniowy sernik z dyniową galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 28.09.2016 18:34
wykorzystanie dyni zaskakujące
AniaHania 03.07.2016 20:46
wygląda obłędnie
Jagódka77 25.10.2015 15:15
wygląda bardzo apetycznie
Ewa Wojtaszko 22.10.2015 22:18
apetyczne ciacho
Monika-twin 22.10.2015 13:47
ciasto musi być przepyszne!
Ifa 22.10.2015 13:13
Śliczny ma kolorek Twój serniczek :-)
mysza75 22.10.2015 10:57
jakie fajne ciacho do kawy nic tylko zajadać
Barbara777 22.10.2015 10:43
pięknie wygląda
ben-ka 22.10.2015 09:42
Zapachniało mi dynią:)
Mniam 22.10.2015 09:39
Pyszny! Moje smaki :)
Maridka19 22.10.2015 08:52
Pyszny serniczek
Renataj 22.10.2015 08:28
Smakowicie wygląda:)
Poison1988 22.10.2015 08:04
wygląda bajecznie :)
Ewkani 21.10.2015 23:42
Pięknie wygląda
halina17 21.10.2015 23:04
Pomysłowy sernik.
Renata9 21.10.2015 22:53
Rewelacyjny serniczek :-)
Ania84 21.10.2015 22:37
świetne jesienne ciasto
Iwusia 21.10.2015 22:09
pięknie wygląda
pajbek 21.10.2015 21:32
pyszne kawałki :)
Bernadeta1 21.10.2015 21:25
pysznie wygląda i tak na pewno smakuje
Alex_M 21.10.2015 20:51
wygląda cudnie :)
mirosława4 21.10.2015 20:40
ależ apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak