Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pysznotka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
masło 1 kostka
cukier puder 15 dag
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
powidło śliwkowe 1 słoik
orzechy włoskie 30 dag
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 2 łyżki
białko 4 sztuki
sok z cytryny z 1 sztuki
cukier puder 1/2 szklanka
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pysznotka

Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru pudru wyrobić ciasto, podzielić na pół. Oba placki kruche wyłożyć na osobne blaszki, posmarować dżemem, posypać orzechami i rodzynkami. Na to wyłożyć pianę z białek, cukru i mąki krupczatki - dać ją na koniec i zamieszać.

Pianę wyłożoną na 2 plackach posypać orzechami (mogą być mielone). Piec w temp. ok. 180 C 1 godziny. Upieczone placki przełożyć masą cytrynową.

Utrzeć masło z cukrem i dać śmietanę, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (wcześniej rozpuszczony w odrobinie wody).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirecka12 02.02.2014 17:38
bardzo dobre ciasto
Juleczka20 21.07.2012 20:48
no no pyszności
Ela15 20.12.2011 12:24
pycha
Chojłówna 01.10.2011 12:45
brzmi pysznie:)
everything 09.08.2011 08:13
mniam mniam
PaniMISIOWA 08.10.2010 20:14
Ale smakowicie wygląda!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak