Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsna z kurkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron 30 dag
mięso mielone wieprzowe 30 dag
cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuki
kurki 20 dag
ser żółty 15 dag
masło 1 łyżka
olej roślinny 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżeczki
mleko 2% 400 ml
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsna z kurkami

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku odcedzamy.
Krok 1 - Zapiekanka mięsna z kurkami foto
2
Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone,
Krok 2 - Zapiekanka mięsna z kurkami foto
3
oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, mieszamy z ugotowanym makaronem.Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem,
Krok 3 - Zapiekanka mięsna z kurkami foto
4
Sos: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę przesmażamy chwilę wlewamy mleko, mieszamy do momentu zagotowania, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, zalewamy makaron
Krok 4 - Zapiekanka mięsna z kurkami foto
5
Wierzch zapiekanki posypujemy starym serem żółtym.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy.
Krok 5 - Zapiekanka mięsna z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.10.2015 17:17
pyszne danie mięsne obiadowe..
Stenka 11.10.2015 21:06
ciekawy przepis
Grazyna0211 11.10.2015 16:21
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak