Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyzki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
mąka 2 łyżki
natka pietruszki 1-2 łyżki
śmietana 12% 1/2 szklanki
pieczarki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Pieczarki kroimy w plasterki, następnie rozgrzewamy masło w rondelku do którego dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka minut, na dużym ogniu,aż do momentu puszczenia soków. Dodajemy wegete,posiekaną natkę pietruszki,wszystko zalewamy gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte. Dusimy aż do momentu kiedy będą miękkie. Do 1/2 szklanki śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy,dodajemy do pieczarek. I jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 16.10.2013 23:00
Fajny taki
Kasia36 05.08.2013 22:05
Smaczny sos
annagebalska 18.12.2012 08:51
pycha
aga130982 25.09.2012 10:21
pycha
aga130982 25.09.2012 10:20
pycha
ewka1978 10.05.2012 08:35
spróbuję, chociaż sosy to moją pięta achillesowa
Juleczka20 25.10.2011 08:14
uwielbiam
Rique 17.08.2011 08:16
mm pycha
Malinka 03.08.2011 13:57
Dla mnie pieczarki pod każdą postacią:)
MAR3STA 05.01.2011 16:20
trafione w mój gust, uwielbiam takie na masełku;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak