Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turron

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2 szt
orzeszki ziemne 20 dag
żurawina suszona 10 dag
miód prawdziwy 20 dag
cukier 10 dag
wafle tortowe 2 szt
płatki migdałowe 5 dag

Porada

Jest to przysmak hiszpański bożonarodzeniowy. Zamiast orzeszków ziemnych można użyć dowolnych innych orzechów.

Przepis i sposób przygotowania na: Turron

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli
Krok 1 - Turron foto
2
Do garnka z grubym dnem włożyć miód i cukier. Gotować około 10 minut
Krok 2 - Turron foto
3
Orzechy pokroić, wyłożyć na suchą patelnię i podprażyć
Krok 3 - Turron foto
4
Do piany z białek cienkim strumieniem wlewać gorący miód i miksować. Dodać podprażone orzechy, płatki migdałowe i żurawinę. Wymieszać. Na suchy wafel rozłożyć masę
Krok 4 - Turron foto
5
Przykryć masę drugim waflem. Docisnąć i odstawić do stężenia na około 12 godzin. Następnie pokroić w paski
Krok 5 - Turron foto
6
Każdy pasek pokroić w dowolne mniejsze kawałki
Krok 6 - Turron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 06.10.2015 14:08
wyborny przysmak
misia53 03.10.2015 20:41
Ciekawe wafelki
agnieszka214 03.10.2015 19:47
pychota wafel
Małgorzata Pin 03.10.2015 15:18
Super są te wafle.
gusia1000 03.10.2015 00:20
Fajna masa na wafel.
Jumper123 03.10.2015 00:13
super przepis
as28 02.10.2015 22:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak