Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z pianką cytrynową i kremem toffi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Pianka cytrynowa

jajko 2 szt
cukier puder 200 g
margaryna 250 g
sok z cytryny 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki

Krem toffi

masa toffi 250 g
margaryna 250 g

Cukrowe róże

margaryna PALMA 125 g
woda 65 ml
mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier puder 30 dag
aromat pomarańczowy
barwnik spożywczy do ciast

Dodatkowo

wiśnie w spirytusie 100 g
czekolada w kulkach

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z pianką cytrynową i kremem toffi

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krok 1 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
2
Pianka cytrynowa:
Margarynę ubijamy na puch. Pamiętajmy aby była miękka przed ubijaniem. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej wody. Dokładamy po łyżce puszystej margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała.
Krok 2 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
3
Krem toffi:
Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem.
Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni.
Krok 3 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
4
Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki.
Krok 4 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
5
Cukrowe róże:
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy i czerwony kolor. To co mi zostało zamroziłam w foliowych woreczkach. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki.
Krok 5 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.02.2016 22:39
wygląda rewelacyjnie
Wiesława1 30.09.2015 11:08
Na pewno pyszny
VioletoweKucharzenie 30.09.2015 10:41
Katarzyno ja również dopiero się uczę:-)
Poison1988 30.09.2015 08:11
wspaniały torcik :) trochę pracy ale efekt niesamowity :)
jagoda5913 30.09.2015 00:51
pyszny i piękny tort
marenka 29.09.2015 18:26
Pięknie się prezentuje....
Jadwiga/Jaga85 29.09.2015 17:19
Śliczny tort!!!
Katarzyna47 29.09.2015 16:05
Piękny, zainspirowałaś mnie, będę próbować zrobić podobny ale chyba muszę dużo się jeszcze nauczyć.
Agnieszka-87-25 29.09.2015 14:42
piękny torcik
Anna169Hosz 29.09.2015 13:16
Cudnie wyszedł!
RenataZ-et 29.09.2015 13:14
wygląda przepięknie!
inka2012 29.09.2015 12:55
wspaniale wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak