Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane babeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 550 g (obrane)
mąka kukurydziana 40 g
woda ok. 50 ml
ser cheddar 60 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 200 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kurkuma mielona Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane babeczki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc tłuczkiem.
Krok 1 - Ziemniaczane babeczki foto
2
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą.
Krok 2 - Ziemniaczane babeczki foto
3
Ser cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać starty ser, żółtka, śmietanę 18 %, mąkę kukurydzianą, kurkumę (lub szafran ), sól i pieprz czarny mielony. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Ziemniaczane babeczki foto
4
Napełnić foremki masą ziemniaczaną. Z przepisu wychodzi ok. 11 sztuk babeczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut aż babeczki ziemniaczane się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Podawać ciepłe babeczki.
Krok 4 - Ziemniaczane babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 09.10.2015 21:57
musze takie zrobić,ciekawa jestem jak smakują
Aannkaa82 28.09.2015 17:25
ciekawy przepis
Adamorek 28.09.2015 15:32
fajne na przekąskę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak