Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczany sok

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki czerwone 1 kg
pietruszka 2 szt
marchew 2 szt
seler 1 mniejszy
czosnek 2 ząbki
sól 2 łyżki
woda 2 l
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczany sok

Wodę zagotować , dodać sól. Zostawić aby ostygła. Buraczki umyć, obrać i opłukać. Następnie pokroić w plastry. Tak samo postąpić z marchewką, pietruszką i selerem. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Czosnek obrać. Do dużego słoja poukładać na przemian umyte, obrane i pokrojone w plastry buraczki, marchewkę, pietruszką , seler i jabłka. Dodać 2 ząbki czosnku. Wszystko zalać ciepłą osoloną wodą i przykryć czystą gazą. 2 do 3 razy dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowane warzywa mają stać około 5 dni. Następnie zlać do słoika i trzymać w lodówce. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 10.11.2013 13:17
zdrowy i smaczny
barbara11561 20.06.2013 07:55
a ja z chęcią bym wypiła,naprawdę samo zdrowie:)
misia53 09.12.2012 22:53
samo zdrowie , żeby tak jeszcze ktoś zrobił....hihi...
IZABELA29 12.10.2012 09:05
na pewno zdrowy ale nie wiem czy bym go piła
Krystyna32 20.02.2012 11:11
super
Mariposas 23.12.2011 21:10
tak samo zdrowie
aleksa123 14.11.2011 20:06
napewno zdrowe
SyMiki 28.09.2011 08:44
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak