Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z bakłażana z nadzieniem z mięsa i cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy na grubym tarku.
Sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy startą cukinię i dusimy jeszcze 5 minut.
Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą i nakładamy równomiernie w naczyniu 3 łyżki sosu typu Ajvar.
Z bakłażanów formujemy rurki typu canelloni i nadziewamy sosem mięsno-cukiniowym. Układamy nadziane rurki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Następnie dodajemy stary ser i pieczemy jeszcze 10-15 minut – ser powinien być lekko zarumieniony.