Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amur na poduszce ryżowo-warzywnej

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Amur na poduszce ryżowo-warzywnej to przepis na pyszne danie obiadowe, które jest proste i szybkie. Zobaczcie tylko na to bogactwo kolorów i smaków. 

Składniki:

Lista składników

filety z amura 4 sztuki
ryż 100 gramów
marchewka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
oliwa
masło

Przyprawy:

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
Sól w młynku prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Amur na poduszce ryżowo-warzywnej

Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie - polecam ten przepis.

Kroki postępowania

1

Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.

Krok 1 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto
2
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Krok 2 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto
3
Marchewkę również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
Krok 3 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto
4
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, sól do smaku oraz łyżeczkę tymianku i podlewamy całość 100 ml wody - dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Krok 4 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto
5
Po tym czasie, do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz łyżeczkę masła i przesmażamy całość przez chwilę, doprawiając wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto
6

Przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową.

Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty.

Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.

Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną.

Życzę smacznego! :)

Krok 6 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto

A jeśli wolicie ryby w panierce to polecam przepis na amura smażonego. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 03.10.2015 14:27
apetyczna propozycja
Barbara13 22.09.2015 21:28
ojojoj jak smacznie się prezentuje
Anna133 22.09.2015 20:21
wspaniałe dnie
Justi2401 22.09.2015 15:27
Przepysznie przygotowana rybka :)
Aleksandra/Olcia 22.09.2015 12:57
smakowicie podane ,amura uwielbiam
luna76 22.09.2015 10:59
rozkosz dla podniebienia :)
Anna169Hosz 22.09.2015 10:17
Pyszne jedzenie!
bertpvd 22.09.2015 09:49
Piękne danie
ben-ka 22.09.2015 09:41
Smaczna rybka.
Madzai 22.09.2015 09:19
Idealny obiad :)
Motorek 22.09.2015 08:50
smaczna potrawka
wwwiolka 22.09.2015 08:46
Bardzo fajny przepis.
paulina2157 22.09.2015 08:44
uwielbiam takie rybki są pyszne
Maridka19 22.09.2015 08:04
Bardzo smaczne jedzonko :)
Agnieszka-87-25 22.09.2015 07:02
całkiem smaczne jedzenie
patryska76 21.09.2015 23:30
wygląda bardzo zachęcająco :)
bogusia 82 21.09.2015 22:06
pyszna rybka:)
Łukasz15 21.09.2015 21:45
Pyszna rybka
agaK. 21.09.2015 21:26
Aż nachodzi mi smaczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak