Sposób przygotowania

Tłuszcz utrzeć na puszystą masę dodając cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie nie przerywając ucierania dodawać do masy po jednym jajku. Później stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a także skórkę z cytryny i ew. orzechy. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w temp. 175 stopni ok. 50- 60 min. Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem z 2 1/2 cytryny wymieszanym z 3 łyżkami cukru. Babkę polać lukrem zrobionym z 20 dag cukru pudru i 2 łużek soku z cytryny. Wierzch babki ozdobić orzechami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !