Sposób przygotowania

Jagody mieszamy z cukrem pudrem i rumem i zostawiamy na parę godzin w lodówce.
Mąkę wsypac do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiac cisato, dodać jajko i dalej wyrabiać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wpoy. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, można też posypać jagodami

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    pysznie.
  • 3
    original
    Opublikowano

    banditka

    fajna nazwa i potrawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martysia

    smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ulubione moich dzieci
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    pyszne ;) uwielbiam pierogi z jagodami
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam....
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Muszę obowiązkowo spróbować pierogów z alkoholem :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    coś innego, warto spróbować te pierożki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !