Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kilimandżaro

5.0
(57)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
cukier 1 szklanka
kakao 1,5 łyżki
woda 1/3 szklanki
mąka pszenna 1 i 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
jajko 3 szt

Krem

śmietana 30% 1 szklanka
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kilimandżaro

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.
Krok 1 - Kilimandżaro foto
2
Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.
Krok 2 - Kilimandżaro foto
3
Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką. Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Krok 3 - Kilimandżaro foto
4
Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)
Krok 4 - Kilimandżaro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:27
chetnie bym zjadła :)
Iza10 27.06.2017 11:38
ciasto wyszło super, dziekuje za przepis ;)
Jolanta40 12.04.2017 12:31
bardzo fajny przepis, muszę przygotować to ciasto
kloruś 16.03.2017 22:29
chętnie bym skosztowała!
anetaM18 24.02.2017 12:58
Babka palce lizać mniam pychotka.
pestka 14.02.2017 08:55
wygląda pięknie
mika3008 09.02.2017 10:33
Ehhh. Cudowne!
MonikaW 01.02.2017 14:41
Wspaniale ciasto
Laila2786 09.01.2017 17:09
wygląda bombowo, super ciacho.
cukiereczek 08.01.2017 19:49
bardzo ciekawy przepis
kloruś 06.11.2016 12:17
chętnie bym skosztowała!
Jolanta40 21.10.2016 08:46
pięknie wygląda
Klausia 07.10.2016 20:51
Wygląda super
Wiktoria29 03.10.2016 16:30
musiało smakować świetnie
asia92wp 20.09.2016 07:35
wyglada rewelacyjnie :)
Lis 12.09.2016 08:58
Po prostu cudowne:)
Stenka 17.08.2016 21:27
smaczne i efektowne
BOSS75
BOSS75 13.08.2016 21:41
musi być pyszne
gosia1988 10.08.2016 22:25
Pięknie wygląda
mirosława4 05.08.2016 07:23
zjadłabym kawałek
Patrycja33 25.07.2016 14:05
prezentuje sie cudownie
misia123410 14.07.2016 09:45
Jakie pyszności:)
Edith85 13.07.2016 21:43
Pięknie się prezentuje
IZABELA29 29.06.2016 11:46
fajne ciacho
Goya 12.06.2016 20:14
wygląda bajecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak