Sposób przygotowania

1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
Farsz: szpinak rozmrozić, odcedzić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę dusić aż woda odparuje. Wystudzić. Ser feta pokruszyć, wymieszać z wystudzonym szpinakiem i surowym jakiem.

2/ Ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować na paski. Na każdy pasek nakładać farsz i zlepić w rulon.


3/ Naczynie do zapiekania ( u mnie forma do tarty 26 cm) wysmarować margaryną a następnie układać rulony jeden obok drugiego, zaczynając od środka jak muszla ślimaka. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami. Piec ok 40-45 min w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem wystudzić. Podawać na zimno np z sosem czosnkowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edith85

    wygląda super :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata9

    Smaczna i pożywna przekąska :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobre : )
  • 0
    received_1208638852592767
    Opublikowano

    Konczi

    Musi być przepyszne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    fajny ślimak
  • 0
    1
    Opublikowano

    kuchcik89

    super pomysł :)
  • 0
    gotowanie-na-parze
    Opublikowano

    ilka01

    super przepis
  • 0
    cam00402
    Opublikowano

    Mama niejadka

    Super ślimak
  • 0
    img_20130717_161126
    Opublikowano

    Wiktoria29

    fajny przepis
  • 0
    zdjecia-013
    Opublikowano

    bogusia 82

    super przepis:)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Świetna ciasto!
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    apetycznie i smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !