Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy z nas chyba lubi pizzę! Ta wersja jest idealna dla miłośników ciekawych połączeń smakowych. Pizza z rukolą, burakiem i serem gorgonzola to doskonały pomysł na obiad lub sycącą kolację. Może okazać się doskonałą alternatywą dla osób, które ograniczają spożycie mięsa.

Składniki:

mąka orkiszowa 300 gramów
woda 3/4 szklanki
drożdże świeże 20 gramów
oliwa 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ser pleśniowy typu gorgonzola 200 gramów
rukola do dekoracji
buraki czerwone 3 sztuki
chrzan tarty do smaku
tymianek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem

Dowiedz się:

  • jak zrobić pizzę z mąki orkiszowej
  • do czego można dodać ser gorgonzola
  • ile piec pizzę

 

Kroki postępowania

1
Ugotować buraki, przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem foto
2

Przygotować rozczyn na ciasto – w miseczce pokruszyć drożdże, dodać połowę wody, cukier wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2 - Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem foto
3

Na stolnicę przesypać mąkę, do zagłębienie wlać rozczyn, dodać sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto. Wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować składniki: buraki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, a ser gorgonzola pokruszyć.

Krok 3 - Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem foto
4

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na blachę wysmarowaną wcześniej oliwą i uformować koło. Wierzch posmarować cienką warstwą chrzanu i układać dodatki – ser, plastry buraka. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.

Krok 4 - Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem foto
5
Gotową pizze wyjąć z pieca, posypać rukolą i podawać z chrzanem.
Krok 5 - Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 13.03.2018 16:36
Wow, super się prezentuje i połączenie niebanalne!
Klausia 15.03.2016 20:25
wygląda super
mami93 02.01.2016 13:53
super przepis :)
Monika-twin 24.09.2015 13:51
PYSZNA PIZZA.
hahanka 15.09.2015 12:53
świetny przepis, muszę spróbować
idealme 15.09.2015 12:20
pychotka :) !
krokus 15.09.2015 12:17
bardzo smacznie wygląda
Maridka19 15.09.2015 11:42
Ciekawe połączenie składników musi być pyszna ta pizza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak