Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g (lub jagnięcina, lub wołowina)
żółty ser 100 g (starty, może być kozi)
mąka pszenna 50 g
wino czerwone 125 ml
masło 50 g
pomidory pelati 2 puszki
cebula 1/2 szt.
olej rzepakowy 300 ml
mleko 250 ml (3,5%)
bakłażan 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat
cynamon
bazylia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Bakłażana możecie pokroić wzdłuż w plasterki lub w poprzek na cieniutkie talarki. Krójcie je cienko, ponieważ każdy plasterek będziecie krótko obsmażać na patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
2
Do zimnego garnka wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. W misce zgniatamy dłońmi pomidory pelati.
Krok 2 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
3
Sos beszamelowy: do małego rondelka wrzucamy masło i mąkę, dodajemy gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz, sól. Powoli wlewamy mleko. Sos ma mieć konsystencję budyniu.
Krok 3 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
4
Bakłażana kroimy w cienkie plastry wzdłuż lub wszerz. Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
5
Do mięsa w garnku dolewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje, następnie dodajemy pomidory i gotujemy około 40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
6
Na patelnię wylewamy dużo oleju, na który wrzucamy opłukane i osuszone wcześniej plastry bakłażana i smażymy je na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy bakłażana z nadmiaru tłuszczu.
Krok 6 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
7
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy beszamel, następnie układamy plastry bakłażana, posypujemy startym serem, układamy mięso. Następnie układamy drugą warstwę.
Krok 7 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto
8
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy musakę, ozdobioną świeżą bazylią.
Krok 8 - Przepis dnia V: Musaka, odc. 11 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 04.10.2015 11:38
Wygląda mega smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję przepis
Megi 22.09.2015 08:36
jadłam taką w Grecji, przepyszne danie, dziękuje za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak