Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką

5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

ziemniaki 1 kilogram
jajko 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mąka ziemniaczana 250 gramów
mąka pszenna do posypania stolnicy

Nadzienie:

szynka wieprzowa 30 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

cebula 1 duża sztuka
masło do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką

Kroki postępowania

1

Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy zmielone mięso, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości i zrumienienia, często mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Studzimy.

Krok 1 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto
2

Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

Krok 2 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto
3

Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.

Krok 3 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto
4

Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 4 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto
6

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy do zrumienienia. Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy. Solimy do smaku. 

Krok 5 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anty_debil 13.01.2023 20:32
Hej, "recenzentki"!!! Przestańcie pitolić, podwińcie rękawy i do roboty... Zróbcie i zjedzcie do woli zamiast tu siedzieć i jęczeć w typie "oj ale bym zjadła" itp.
Babeczka35 12.10.2016 22:21
Dziękuję:)
paula191919 24.09.2015 11:55
pyszniutkie kluski slaskie
Babeczka35 17.09.2015 07:58
Dziękuję;)
danusia19671 16.09.2015 19:08
Bardzo fajny przepis.
Babeczka35 14.09.2015 16:37
Dziękuję i polecam:)
Wiesława1 14.09.2015 15:40
Super danie
norweska20 14.09.2015 00:12
chętnie bym zjadła
Poison1988 13.09.2015 20:15
kluchy śląskie - to jest to :) ślinka aż leci :)
Aannkaa82 13.09.2015 19:30
Bardzo apetyczne kluski :)
mysza75 13.09.2015 19:17
fajne kluski sama bym zjadla
Ada-Gaba 13.09.2015 19:08
przepyszny obiadek
Malinka 13.09.2015 18:03
Ależ one smacznie się prezentują...pycha!!!
Justi2401 13.09.2015 16:30
Wspaniały, sycący obiad :)
gusia1000 13.09.2015 15:22
Dobre jedzenie.
Franciszek 13.09.2015 13:37
Pyszne kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak