Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele 300 g
cielęcina 500 g
mąka pszenna 50 g
cukier brązowy 1 łyżeczka
ser camembert 2 opakowania
sok pomarańczowy 50 g
masło 2 łyżki
wino białe 100 m
rozmaryn 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Aby mięsne roladki zachowały swój kształt dobrze je przed upieczeniem schłodzić w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
2
Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy kotlety solą, pieprzem kolorowym, czosnkiem granulowanym oraz lubczykiem z każdej strony. Kroimy kotlety na pół.
Krok 2 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
3
Ser camembert kroimy na cienkie plastry i układamy na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące. Roladki wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
4
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cukier, następnie dodajemy morele. Po około 5 minutach wlewamy sok pomarańczowy (opcjonalnie sok z moreli z puszki), wino i odrobinę wody, dodajemy również 2 gałązki rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki przez około 5 minut. Gdy morele w sosie będą miękkie przekładamy je razem z sosem bez rozmarynu do blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wlewamy do garnka, następnie dokładamy roladki, podlewamy wodą i dusimy przez około 15 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
6
Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym i np. borówkami amerykańskimi.
Krok 6 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 22.02.2016 16:54
Wygląda wysmienicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak