Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini-tarta z kurczakiem i szpinakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka 15 dkg
margaryna 7 dkg
śmietana 2 łyżki
sól 1/2 łyzeczki

farsz

filet z kurczaka 1 szt
szpinak świeży 100 g
por 1/2` szt
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
sól i pieprz
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
olej

Lista składników

jajko 2 szt
śmietana 2 łyżki
ser żółty
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mini-tarta z kurczakiem i szpinakiem

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim dwie foremki o średnicy 13 cm. Wstawić do lodówki
Filety z udek pokroić, posypać przyprawami, skropić olejem i usmażyć. Dodać pokrojonego pora i masło, a po 2-3 minutach opłukany szpinak. Smażyć aż zwiędnie. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do farszu. Doprawić do smaku.
Farsz wyłożyć na ciasto. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Zalać nimi farsz. Wierzch posypać startym żółtym serem i słodką papryką. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 06.09.2015 17:06
pyszna tarta ;-)
ilka01 06.09.2015 15:54
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak