Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z BOTWINĄ, FETĄ I KOPERKIEM

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
margaryna 125 gram
śmietana 18 proc 6 łyżek
sól szczypta

Farsz

botwinka 1 pęczek
cebula 1 szt
ser feta 100 gram
sól i pieprz

Sos

jajko 3 szt
koperek 1 peczek
śmietana 18 proc 0,5 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z BOTWINĄ, FETĄ I KOPERKIEM

1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Botwinkę opłukać, pokroić na dowolne kawałki i podgotować kilka minut aż zmięknie (ja dusiłam na patelni pod przykryciem z ''kroplą wody''), odcedzić, dodać do cebuli i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, wylać sos jajeczno śmietanowy a na wierzch ułożyć botwinkę z cebulą. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tycjanowa 04.09.2015 14:08
Wygląda bardzo apetycznie :)
Ola1young 04.09.2015 12:27
ciekawa tarta
Damiano
Damiano 04.09.2015 09:08
fajny przepis
Madzai 04.09.2015 08:14
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak