Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości około 1/2 centymetra. Zagotować 1 szklankę rosołu z kostki ze szklanką mleka i szczyptą tartej gałki muszkatołowej. Włożyć ziemniaki i gotować ok. 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić, lekko rumieniąc, w łyżce masła lub margaryny, oprószyć 2 łyżkami mąki i przyrządzić rumianą zasmażkę. Dodać ją do ziemniaków, wymieszać, ewentualnie osolić i gotować na maleńkim ogniu przez 5 minut, mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem, przykryć wiórkami masła i zapiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !