Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śliwkowe kruche

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche

margaryna 1/2 kostki 250 gramowej
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 60 gram
mąka pszenna 20-25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

śliwki 60 dag
cukier do posypania

kruszonka

mąka pszenna 15 dag
cukier 7 dag
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: śliwkowe kruche

Kroki postępowania

1
wymienione składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą. Masło powinno być zimne i pokrojone na kawałki. Wszystko ze sobą "siekamy nozem". następnie zagniatamy ciasto by uzyskało jednolitą konsystencję.

Takie ciastoowiniete np. w folię wkładamy do lodówki na okres 30 minut.
Krok 1 - śliwkowe kruche foto
2
Następnie ciasto wykładamy na blachę posypaną wczesniej bułką tartą. Następnie ciasto posypujemy ponownie bułką.
Krok 2 - śliwkowe kruche foto
3
śliwki opukane wcześniej dzielimy na pół i wyjmujemy pestki.
Krok 3 - śliwkowe kruche foto
4
śliwki układamy jedna obok drugiej na całej blasze ciasta.
Krok 4 - śliwkowe kruche foto
5
posypujemy cukrem aby nie było ciasto zbyt kwaśne.
Krok 5 - śliwkowe kruche foto
6
przygotowaną kruszonkę (wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto o jednolitej konsystencji wkładamy do lodówki) posypujemy śliwki.
Krok 6 - śliwkowe kruche foto
7
ciasto pieczemy w temp 190 stopni w rozgrzanym piekarniku.

smacznego
Krok 7 - śliwkowe kruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 01.09.2015 20:18
pyszne ciacho
Bernadeta1 01.09.2015 18:41
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak