Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup warzywno-dyniowy łagodny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory lima, cherry, malinowe 1kg
dynia Hokkaido 500g
jabłko duże kruche
cebula biała duża
cebula czerwona średnia
seler naciowy kilka młodych łodyg
marchewki 2 średnie
esencja octowa 25% 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier kryształ do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Porada

Ketchup można wzbogacić ulubionymi ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup warzywno-dyniowy łagodny

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki.
Krok 1 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
2
Cebulę pokroić w średnią kostkę.
Krok 2 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
3
Marchew obrać i pokroić w plastry albo grubo utrzeć.
Krok 3 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
4
Pokroić drobno młode łodygi selera naciowego.
Krok 4 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
5
Wszystkie warzywa zagotować na średnim ogniu, posolić, przemieszać i nakryć. Zmniejszyć płomień.
Krok 5 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
6
Jabłko pokroić w kostkę razem że skórka.
Krok 6 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
7
Dodać do warzyw i dusić, aż się zaczną rozpadać.
Krok 7 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
8
W międzyczasie upiec dynię, zmiksować miąższ i dodać do rozgotowanych warzyw.
Krok 8 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
9
Doprawić cukrem, esencją octową i ew. solą. Krótko zagotować.
Krok 9 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
10
Zmiksować bardzo dokładnie i przetrzeć przez gęste perlonowe sito, aby usunąć pestki z pomidorów.
Krok 10 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto
11
Gotowy ketchup ponownie zagotować, gorący doprawić do smaku pieprzem i zapasteryzować w małych słoiczkach.
Krok 11 - Ketchup warzywno-dyniowy łagodny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.09.2015 14:14
Ja takie przetwory robię co roku na próbę i doprawiam po swojemu - jak smakuje, to OK, a jak coś jest nie tak, wtedy próbuję go udoskonalić ;)
paulina2157 01.09.2015 12:04
ciekawy pomysł nigdy takiego nie próbowałam
Doradczyni.Smaku 01.09.2015 10:45
Pyszny ketchup
Madzai 01.09.2015 10:16
Już wiem co zrobię z nadmiarem dyni ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak