Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy przecier

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory opłukane 4 kg
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy przecier

Pomidory pokroić nożem w ćwiartki, włożyć do głębokiego garnka i lekko rozgnieść czystą drewnianą pałką oraz niezwłocznie rozgotować we własnym soku, bez dodatku wody. Gorącą masę przetrzeć przez sito, na którym razem ze skórkami pozostają nasiona.
Obecność nasion w przecierze jest nie wskazana.
Gorący przecier trochę osolić i od razu nalewać do butelek lub słoików. Zamknięte opakowania wstawić do wody i ogrzewać, nie dopuszczając do wrzenia wody.
Pasteryzować 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 28.11.2011 15:57
idealne jeśli obrodzą nam pomidory :)
Ewelina38 02.04.2011 23:39
zawsze robię sama przeciery, pracochłonne (najgorsze przecieranie) ale jaki później smak i aromat zupki :) WARTO !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak