Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek mojej babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
margaryna 40 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem porzeczkowy 1 słoik
jajko 6 sztuk
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek mojej babci

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić na bok. Żółtka, mąkę, margarynę, proszek do pieczenia zagnieść razem na jednolitą masę. Podzielić na 3 części. Jedną wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Do drugiej dołożyć kakao i razem z trzecią schłodzić w zamrażalniku. Na cieście rozsmarować dżem,na który zetrzeć na tarce ciemne, schłodzone ciasto. Rozłożyć na nim ubitą na sztywno pianę z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 190 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 17.12.2010 12:23
Najlepsze są ciasta naszych przodków
goofy9 18.09.2010 08:11
może być to dżem z czarnej porzeczki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak