Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, wsypać cukier, sól, walać maślankę i pokruszone drożdże. Delikatnie połączyć maślankę z drożdżami i odstawić całość na 15 minut. Dodać 3 żółtka, twaróg i konfiturę porzeczkową. Ucierać składniki mikserem dodając powoli roztopione gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na blachę wyłożyć ciasto drożdżowe. Po wierzchu posypać cząstkami śliwek i polać śmietaną roztrzepana z pozostałymi żółtkami i łyżeczką cukru. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 minut. Smacznego:)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Bardzo ciekawy przepis
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Ze śliwkami... musi być pyszne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Drozdzowe zawsze i chetnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !