Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowy drożdżowiec ze śliwkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 70 dag
cukru 20 dag
maślanki 300 ml
drożdży świeżych 6 dag
soli szczypta
masła 10 dag
żółtko jajek 5
konfitury z czerwonej porzeczki 3 łyżki
śmietany 30% 80 ml
śliwek węgierek 30 dag
twaróg 30 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowy drożdżowiec ze śliwkami

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, wsypać cukier, sól, walać maślankę i pokruszone drożdże. Delikatnie połączyć maślankę z drożdżami i odstawić całość na 15 minut. Dodać 3 żółtka, twaróg i konfiturę porzeczkową. Ucierać składniki mikserem dodając powoli roztopione gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na blachę wyłożyć ciasto drożdżowe. Po wierzchu posypać cząstkami śliwek i polać śmietaną roztrzepana z pozostałymi żółtkami i łyżeczką cukru. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 minut. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 30.03.2011 09:54
uwielbiam
Sarenka 03.03.2011 22:48
Drozdzowe zawsze i chetnie :)
Nina7 20.08.2010 18:30
Ze śliwkami... musi być pyszne:)
Ewa111 17.08.2010 19:36
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak