Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czoko-spirale

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 175 g
cukier puder 75 g
aromat waniliowy
mąka 230 g
nutella 3 łyżki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czoko-spirale

Masło zmiksować, dodać cukier i miksować , aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej z nich wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.

Dwa kawałki ciasta - jasne i ciemne rozwałkować na prostokąt, mniej więcej 15x20 cm (można podsypać mąką). Jasny prostokąt (lub ciemny) położyć na oprószonym blacie a na nim drugi prostokąt. Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny.

Po schłodzeniu ciasto pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka powiększą się delikatnie na boki). Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie). Jak skruszeją studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 19.06.2012 08:39
super!!!!!!!
Goya 28.01.2012 15:59
smaczne
Goya 28.01.2012 15:58
hmm
Kas2 15.01.2012 11:43
świetny pomysł
barbara11561 25.10.2011 10:04
super
Ania67 28.09.2011 20:20
extra
Justyna73 12.07.2011 13:55
dobre
kanu83 15.06.2011 19:31
świetne
daria899 29.04.2011 23:48
super
traktorek 22.02.2011 12:02
bardzo ciekawe
hastalavista 16.09.2010 17:25
musi b. fajnie wyglądać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak