Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu - klasyczny włoski deser

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na tiramisu, wyśmienity włoski deser na zimno, który zachwyca wyjątkowym połączeniem smaków. Znakomicie pasuje do południowej kawy. 

Składniki:

serek mascarpone 2 opakowania
biszkopty podłużne 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
cukier 50 gramów
zaparzona mocna kawa 250 mililitrów
kakao 3 płaskie łyżki
likier amaretto 50 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu - klasyczny włoski deser

Przepis na tiramisu, przepyszny włoski deser, w którym masa serowa mascarpone łączy się ze smakiem mocnej kawy, likierem migdałowym Amaretto oraz kruchymi biszkoptami. 

Podawane na zimno, wyśmienite ciasto kochają smakosze z całego świata. Tiramisu to ulubiony deser naszej tenisistki Igi Świątek, którym uwielbia delektować się po wygranych turniejach. 

Kroki postępowania

1

Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).

Krok 1 - Tiramisu - klasyczny włoski deser foto
2

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Krótko wmiksować serek mascarpone.

Krok 2 - Tiramisu - klasyczny włoski deser foto
3
Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Tiramisu - klasyczny włoski deser foto
4

Zaparzyć mocną kawę. Dodać 2-3 łyżki alkoholu, najlepiej likieru Amaretto i przestudzić. Moczyć krótko z obu stron biszkopty.

Krok 4 - Tiramisu - klasyczny włoski deser foto
5
Namoczone biszkopty ułożyć w formie. Następnie wyłożyć połowę masy serowej.
Krok 5 - Tiramisu - klasyczny włoski deser foto
6

Posypać kakao i ułożyć następną warstwę biszkoptów. Przykryć warstwą serową. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypać kakao.

Krok 6 - Tiramisu - klasyczny włoski deser foto

Wypróbuj także inne, wyśmienite przepisy na tiramisu:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 04.06.2017 17:40
uwielbiam tiramisu :)
Stenka 29.04.2017 20:51
chętnie bym zjadła kawałek
Jolanta40 27.10.2016 08:56
wygląda pięknie
Margherita88
Margherita88 27.06.2016 11:12
Zrobiłam według powyższego przepisu. Moim zdaniem wyszło zbyt gorzkie - przepis radzę lekko zmodyfikować :) Będzie idealne jezeli zrobimy troszkę więcej kremu - 6 jajek i 3 opakowania mascarpone po 250g (na tiramisu robione w standardowej tortownicy). Ja mój gorzki deser uratowałam posypując jako ostatnią warstwę kakao słodzone (typu Nesquik) zamiast gorzkiego. Pozdrawiam!
Kasiaaa 02.11.2015 16:05
Rewelacyjny deser ! :)
ben-ka 06.09.2015 14:09
Uwielbiam ten deser !
strzelec02 30.08.2015 19:21
Pysznie wygląda.
Grazyna0211 17.08.2015 23:19
bardzo lubię ten deser
Aannkaa82 17.08.2015 21:59
uwielbiam tiramisu..
DorotaZ 17.08.2015 21:34
Pyszności, smakowicie wygląda
Janina 17.08.2015 20:39
Wspaniałe ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak